Het digitaal authentiseren van gebruikers – het bepalen of ze valide toegang kunnen krijgen – is een toenemend probleem.  Wij maken hiervoor gebruik van open source software van de stichting Privacy by Design waarbij de privacy van de gebruiker voorop staat. Het belangrijkste onderwerp van de stichting is het identity platform IRMA, een afkorting voor I Reveal my Attributes, zie ook de aparte webpagina voor de IRMA app. De stichting wil ook in algemene zin de ontwikkeling en het gebruik van open, privacy-vriendelijke en goed-beveiligde ICT bevorderen.

Inloggen met tweefactorauthenticatie (2FA) is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts of gegevens. Naast je wachtwoord gebruik je dan een tweede middel om je te identificeren. MIJNPGO gebruikt dus de app “IRMA” hiervoor.

Met IRMA, kunnen gebruikers op een makkelijke en veilige manier online inloggen, zichzelf kenbaar maken en toestemmingen geven. De gratis IRMA-app stelt gebruikers in staat zelf identiteitskenmerken op te halen via hun smartphone en alleen de noodzakelijke kenmerken te delen met of te tonen aan partijen die iets van hen willen weten. De persoonsgegevens staan alleen op de eigen smartphone en worden nergens centraal opgeslagen. MIJNPGO gebruikt het identiteitskenmerk, email adres.

Kijk voor het gebruik van de Irma app op https://irma.app/